Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2013 22:55 - ПЕТ ТИПА ПРОТЕСТИ С РАЗЛИЧНИ ЦЕЛИ
Автор: besenbull Категория: Политика   
Прочетен: 819 Коментари: 1 Гласове:
2




1. ГРАЖДАНСКИ ГРУПОВ ПРОТЕСТ - Най-ниското ниво на обществена реакция на осъзнала се и самоорганизирала се група хора. Пример: Хората от квартала си пазят градинката и искат кърпене на улиците. Това е люлката на гражданското общество. Започва се със спонтанни местни организации, после се създават местни, постоянно действащи, клубове и организации. Местни дружества за пожарна защита и опазване на реда и подобни. Много ефективна форма, огромна помощ за всяка честна власт и огромна заплаха за всяко корумпирано управление. Основна клетка на гражданското общество и средство за натиск основно върху местната власт, която често е корумпирана.
2. СИНДИКАЛНИ ПРОТЕСТИ - хората протестират срещу някакъв техен ограничен ресурс. Гонят се икономически цели - защита на интересите на групи хора. Ниски заплати, орязване на помощи, съсловни колективни договори. Поради слабите и мафиотизирани профсъюзи, и малкото влияние на съсловните организации е с ограничен ресурс. Лесно се подкупва, или чрез подкуп на лидерите или с малки отстъпки. Когато е по повод общи проблеми, като сметките за тока, лесно се манипулира, защото е стихиен и неорганизиран. С поредица от такива протести, провокирани и организирани от политически сили често се гонят политически цели.
3. Партиен протест - Този е израз на борбата на власт между политическите партии. Целите са чисто политически, като често се
използват икономически мотиви и проблеми. Организира се от партиите и цели често не решаване на проблемите, а повдигане на
собствената популярност  и уязвяване, съответно, на противника. Почти никога не гонят някакви конкретни цели, главно са пропаганда.
Опозицията си стяга редиците срещу управляващите или някоя партия иска да трупа рейтинг.
Тези протести са в рамките и според правилата на работещата политическа система. Максимумът, който могат да постигнат е замяната на една управляваща партия с друга.
При работеща демократична система, с нормални политически партии, създадени и поддържани от съзнателни групи хора този тип протести са съвсем нормални. Например: Лявата партия иска кенефи от лявата страна на площада, а дясната - от дясната. След 12 години митинги 3 пъти смяна на управляващата партия ще има кенефи от двете страни и всички се карат за цената и цвета им.
Така работи демокрацията в "тлъстите" страни в спокойни времена. Тогава минават по 20 години за консенсус за някоя дребна промяна на конституцията. Когато се допре да решаване на жизнено важни проблеми с дългосрочни цели, системата боксува. Пример: Провалът на Европейската Конституция.
Партийните протести са с една единствена цел: вдигане на рейтинга на партията. Те не решават проблеми.
4. ТЕМАТИЧНИ ПРОТЕСТИ - Това са протести, предизвикани от очертали се общонационални проблеми, засягащи всички. Например: Земята, Шистовия газ, Абортите и др. Те са надпартийни, често масови протести. Част от проблемите са много масови и сериозни, което прави протестите политически. често в тях участват и политическите партии. Някои от тези протести траят с години, обхващайки привърженици от различни политически сили и довеждат до сериозни политически последствия. Колкото по-недемократична е една система толкова повече такива протести си докарва. Пример: партиите на зелените по света израстват от такива протести.
Тези протести често са мощни и масови, но не са политически осъзнати и организирани. Политическите патии често ги използват за свои, тясно партийни цели. Тези протести са ковачница за обществено и политически активни кадри за цялото общество.
5. АНТИСИСТЕМНИ ПРОТЕСТИ - Това е върхът на синтеза при протестите на ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО. Когато хората осъзнаят, че натрупаните проблеми не се решават от механизмите на действащата политическа система, тогава се разбира, че тя трябва да се ремонтира основно или да се сменя. Теоретично това може да става и "ОТВЪТРЕ-НАВЪН" но на практика, системата е така устроена, че пази статуквото и не се променя. Това е довело в миналото до страшни, кървави революции с милиони жертви. Иска ми се да мисля, че светът се е цивилизовал, но това не е така и тепърва много кръв ще се лее.
Демокрацията се провали като система за самоуправление. Мафията използва подкупени партии, промиването на мозъците, културната
деградация на населението за да контролира демократичното управление. Резултатът е масово олигархично управление, западане на традиционните демокрации.
Затова сега в целия свят се надига антисистемен бунт против фалшивата демокрация и мафиотската управление.  Това, което се случва и у нас.



Гласувай:
2



1. socialismus - Кое е по- добро от демокрация?
17.11.2013 23:19
"Демокрацията се провали като система за самоуправление"
Да стягаме ли редиците за комунизъм или besenbull иска фашизъм? Може би монархия- видяхме я колко е далеч от олигархичното управление или не дай си боже анархия? Ама че възгледи. Кое ще замени демокрацията? Ако е фашизъм... значи да минавам в нелегалност и да се работи за възстановяване на ОФ и БКП!
Ако не знаеш къде отиваш винаги ще стигаш не там където искаш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: besenbull
Категория: Политика
Прочетен: 21914
Постинги: 8
Коментари: 4
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930